[Български] [English]
 
начало | новини | карта на сайта
 
 
 
Статии

Статия, публикувана в онлайн изданието Мениджър.нюз

Междукултурната комуникация се налага на хиляди служители в компании в България. Това, да говорим всички английски език далеч не е достатъчно, за да се стиковаме ефективно заедно. Какво можем да направим за по-лесно и по-бързо сработване на един международен екип?...

 

Бизнес ценности и реалности при наемане на хора с увреждания,Статия, публикувана в Сп. Твоят БИЗНЕС, март 2018
  • Каквото повикало, такова се обадило
Статия на Капка Стойкова, публикувана през март 2017 в списание Твоят БИЗНЕС. Тя е вдъхновена от работата и като коуч и консултант на собственици на малки бизнеси. Предприемачите споделят, че въпреки многото кандидати им е трудно намират подходящи служители. Вижте тук кои са най-типичните рискове за „разминавания“ и идеите за простички и полезни за бизнеса решения.

 

Статия, публикувана ( на френски) на сайта на Френския Институт в България

Скъпи ученици и студенти,

В края на нашият разговор, по време на Пътуващия Франкофонски Салон на Образованието, си тръгнахте решени да преодолетте няколко конкретни задачи и предизвикателства през 2017. Пиша ви сега, в края на заминаващата си 2016, за да ви ги напомня накратко. Защото бъдещето ви зависи от тях! ...

 

Статия, публикувана в декемврийския брой на списание "Твоят Бизнес" за 2015.

В нея се маркират основните грижи на хората, които търсят работа. Ето някои от основните акценти :

  • "На ден пускам много обяви и ...нищо! "
  • "Е, то унас всичко става с връзки..."
  • "Работодателите не търсят млади/стари/жени/мъже/чужденци."
  • "Търся си нещо сигурно."
  • "Трабва да ме вземат, аз съм социално слаб/самотна майка/сирак/инвалид."
  • "Криза е и няма никакви възможности на пазра на труда"
  • ...

 

Статия, публикувана в блога "Да си намериш работа е като да си намериш гадже".

В процеса на намиране на професионалната си посока, младежите и девойките, ученици от 16 години нагоре, срещат някои характерни трудности. Можем да използваме различни тактики, които да помогнат на младежите ни да преодолеят затрудненията и да напреднат осъзнато в осмислянето на професионалната им посока.

 

Коучингът е най-съвременната в световен мащаб форма за развитие на хора и организации. Той помага на хората да постигнат целите си чрез промяна в нагласите и поведението им. Повече за услугата, която буди все по-голям интерес, разказа пред вестник "Стандарт" коучът Капка Стойкова. Статията, можете да прочетете, тук.

 

Няколко съвета за хората, които на прага на 2014 г. се замислят за професионална промяна.

 

  • Зa екологията на взаимоотношенията на пазара на труда

Това е подзаглавието на статия на Капка Стойкова, която списанието  „Твоят бизнес“ публикува в печатния си  брой 78, сезон Лято, 2013. В сайта на , списанието  , със заглавие „Придружител по пътя към нови хоризонти“.

Публикуваме, специално за вас, пълния текст тук. Благодарим ви, че ни четете!

 

Един ден с метода на Жак Саломе в България.

Цялата статия от Мариана Николова вижте тук.

 

"Всяка промяна в човешките взаимоотношения изисква определена цена ... и в двете посоки". Цялата статията от Жак Саломе в првевод от френски вижте тук.

 

Поредната статия по Жак Саломе, която дава лесен и обозрим подход за онагледяване на поведението ни в общуването. Целия текст на статията вижте тук.

 

E.S.P.E.R.E. е методът, разработен от Жак Саломе, за постигане на животворно общуване и екология на взаимоотношенията. Запознайте се с неговите фази, принципи и инструменти тук.

 

„Не-точна наука, но достатъчно прецизна и позволяваща да се развиват : Животворни общувания и Взаимоотношения в добро здраве!”

Статия, отваряща вратата към подхода на Жак Саломе. Целия текст на статията от Капка Стойкова вижте тук.


"Форум театърът е метод за социална промяна. Това е метод на учене в действие. Можем да експериментираме различни решения в защитена среда, да видим какво биха направили други хора на наше място, да тестваме дали можем да променим хода на събитията." Целия текст на статията от Мариана Николова изтеглете тук.

 

Страхотна кратка статия за цветните шапки на Де Боно от Мартин Пепелджийски. Дава основните смисли на шапките и идеи за ползване на техниката.

 

Защо една компания ще иска да плаща такава услуга? Ползите са много и надхвърлят цената на услугата... Текста на статията в .pdf изтеглете тук.

 

Тънкости за оптимизиране на разходите и оптимална възвръщаемост. Текста на статията в .pdf изтеглете тук.

"..С времето разбрах, че все още мога да се справям сама, но и да разчитам на подкрепата на моя ментор. Именно това беше най-ценното за мен самата.." Текста на статията в .pdf изтеглете тук.

 

"Менторингът е мощен и много популярен механизъм, чрез който хората могат да научават много нови неща свързани с тяхното социално и професионално развитие. Той всъщност е един от най-старите подходи за повлияване."

Обучителния пакет в .pdf изтеглете от тук

 

"Една все още нова и не много известна у нас форма е обучението и развитието на екипи чрез разработване на малък фирмен проект. Ползата от приложението му надминава значително тези от класическите курсове и тренинги. Това бе доказано още на етап адаптация за България с 4 екипа от големи индустриални фирми от Североизточна България. Формулата е особено подходяща и за малки фирми от 10 души персонал, като служи за надграждане и опресняване на знания и умения, а също и за динамизиране на екипа."

Текста на статията в .pdf изтеглете тук.

© 2008-2021 Development zone