[Български] [English]
 
начало | новини | карта на сайта
 
 
 
10 години Development Zone!

Интервю, публикувано в МЕНИДЖЪР.NEWS на 19 април 2018 г.

 

Г-жо Стойкова, вашата компания за коучинг Development Zone чества 10-годишен юбилей, но всъщност за мнозина в България професията „коуч“ все още е нещо, което не е напълно ясно. Бихте ли разказали за опита си досега?

Коучинг услугите ни са сред първите на пазара в България, всъщност. Когато стартирахме през 2008 и обявихме портофиото си в областта на организационното развитие, често ни питаха да поясним какво е коучинг. Другите услуги като обучения, центрове за оценка и развитие и организационно консултиране бяха в по-голяма степен вече познати. Както се случва често при стартиращи компании, първите ни клиенти бяха хора, с които се познавахме като професионалисти от преди старта. Бяхме имали поводи да споделим с тях страстта си към коучинга като най-високо ефективна форма за развитие на хора. Оттам дойде и първата ни заявка от клиент, голяма финансова органзиация. Както често се случва и сега, бизнеса търси този тип услуги, когато нещо не е наред. Първия клиент от тази организация беше среден мениджър, който преживяваше професионално прегаряне (бърнаут) и беше подал молба за напускане. Това беше много ключов мениджър и компанията тръсеше начин да му помогне и да го задържи.

Няколко месеца по-късно работодателя, впечатлен от позитивната промяна и резултатите на този мениджър, ни покани да работим с още един и с после с още един... Поводите бяха различни, но резултатите бяха видими : отчетливо по-конструктивни работни взаимоотношения, по- голяма ефективност и спазване на сроковете по проекти и дори удвоени търговски резултати за цял регион.

Това се е случвало многократно вече. Започваме с един клиент от една организация. Впечатлени от позитивната промяна у човека, отново се обръщат към нас и ни поверяват да работим с втори, трети, четвърти, пети... Нашата най-добра реклама са именно клиентите, които ни препоръчват.

Коучинга може да се съчетае и да надгради и други дейности за развитие на хора в компанията. Например, след обучение, да служи за подкрепа на хората при прилагане на новите знания и при иницииране на някаква промяна в съществуващите работни практики.

Към нас се обръщат също и индивидуални клиенти, мениджъри, политици, предприемачи. Любимо е и участието ни в проекти, които включват коучинга като метод за подкрепа на младежи в кариерното им ориентиране. Може да се каже, че това е и наша социална кауза и принос към пазара на труда като цяло. Убедени сме, че е изключително благодатно за обществото и икономиката ни да има млади хора, който имат дефинирана ясна професионална цел, в съзвучите с потенциала и талантите им.

 

Знаем, че коучът по същество помага на публиката, или пък на конкретно лице, само чрез задаване на въпроси (не и чрез намеса със съвети). Как намирате правилните въпроси за всеки уникален случай?

Това ме питат най-често хората, които обучавам в коучинг умения. J Когато аз се обучавах за коуч преди 12 години, нашите обучители ни бяха дали един списък със 70 примерни въпроса, които може да се задават на определени стъпки в коучинг процеса. Спомням си как го преглеждах преди всяка от първите си учебни коучинг сесии и много старателно се стремях да ги запомня. Бързо се отказах, именно защото разбрах, че всеки случай е уникален и наизустяването не работи.

В коучинга, основно е уменето да слушаме клиента. Ако, докато го слушаме, си мислим „кой въпрос да задам сега“, то не слушаме качествено. Ключа е в създаването на пространство на доверие, в което клиента да споделя свободно. В пространството на споделеното, са скрити и въпросите. Ако коуча слуша с отворено съзнание и с искрено любопитство посреща казаното, то той ще намери и въпросите. А дали са „правилните“ коуча може да разбере отново като присъства изцяло в момента на разговор и слуша внимателно. Добрия въпрос се познава само през преживяването на клиента.

 

Бихте ли разказали история за конкретен реален случай, при който чрез работата си сте успели да помогнете на компания или на човек?

Трудно ми е да избера един. В нашата работа конфиденциалността е неизменен закон, а Списание Менджър е много популярно. J Но, без да споменавам имена, мога да споделя за един млад господин, мениджър в строителна компания, който преди 7 години си задаваше въпроса за следващата си кариерна стъпка.

Когато се обърна към нас, той тъкмо беше напуснал работа, след много тежък конфликт с работодателя си. Няколко коучинг сесии му позволиха той да отработи негативните ефекти от тази промяна и да започне да обмисля вариантите, които го интересуваха за бъдещето. В резултат, той избра, заедно със съдружник, да стартира собствена строителна компания.

Известно време, след като стартира фирмата, той се обади отново. Няколко коучинг сесии му бяха нужни за да се справи с предизвикателствата в новата си роля на предприемач и работодател.

Днес, 6 години по-късно, бизнеса му върви добре (постигнал е мащаба, който си беше заложил като цел преди време) и той обмисля стратегията си за развитие. Понякога, когато прецени, че има нужда, провеждаме пунктуални сесии. Най-вече, за да вземе важни бизнес решения по-бързо или да обмисли необходима организационна промяна. Обръща се за коучинг към нас и за някои от мениджърите си или пък за проекти за цялостно организационно консултиране.

© 2008-2021 Development zone