[Български] [English]
 
начало | новини | карта на сайта
 
 
 
Защо изграждането на мрежа от професионални контакти е важно?

Съвети от експертите на Access MBA.

Когато избирате да запишете МБА програма в желания от вас университет, може би един от най-важните аспекти, които вероятно сте проучили внимателно, са многобройните възможности за създаване на мрежи от професионални контакти, които ще получите. Магистърската степен по бизнес администрация е без равностоен аналог, когато става въпрос за изграждане на мрежи от професионални контакти. Стопанските университети не само насърчават активно тази практика, но и се опитват да я улесняват след дипломирането на студентите. Създаването на професионални контакти е забавно и обогатяващо, подпомага кариерното развитие и провокира мисленето. Повечето от вас обаче сигурно вече го знаят. На тези, които предпочитат да не участват, ще кажем следното: пригответе се да си промените мнението, защото сега ще ви дадем пет аргумента за това, защо създаването на професионални контакти е важно.

1. Мрежата от професионални контакти може да ви помогне да започнете свой собствен бизнес

Като студенти в МБА програма, вие може да се интересуват от различни неща, но едно е сигурно, докато следвате ще се срещнете с най-малко няколко души, които искат да започнат свой собствен бизнес, след като се дипломират. Ако търсите съдружник, човек с по-добър достъп до инвеститори в новосъздадени бизнеси, или някой, който знае как да намира инвестиционни фондове и други подобни източници, създаването на контакти може да се окаже най-добрата ви възможност.

Освен това, както гласи поговорката “две глави мислят по-добре от една”. Кой знае, може пък да срещнете хора с необикновен творчески потенциал, усъвършенствани професионални умения или лесно реализируема идея, които може да ви помогнат да започнете свой бизнес. А може вие да станете част от техния. Някои от най-плодотворните бизнес-партньорства са създадени в университета, така че не отхвърляйте тази възможност априори,  когато създавате контакти със състудентите си.

2. Мрежата от контакти може да ви помогне да изкачите кариерната стълбица

Не всички студенти планират да започнат свой бизнес – има такива, които предпочитат да работят за някой друг и да изградят успешна кариера по този начин. Лесно е да разговаряте с хората и да оценявате различните кариерни възможности, за да се изкачите в служебната йерархия. Няма по-добро място за тази цел от университета, който сте избрали за своята МБА програма. Тук може и да не срещнете човек, който работи в същата компания като вас, но със сигурност ще се запознаете с колеги от вашия бранш или от бранш, който представлява интерес за вас. От тях може да научите повече за компании, за които дори не сте подозирали, че съществуват, за възможности в компании, които познавате, но за които иначе никога не бихте могли да разберете от нормалните канали за комуникация. Може дори да научите и някой друг съвет как да спечелите работа в бранш, който сте смятали, че познавате добре, но се е оказало, че всъщност не е така.

Ако не намирате това за леко объркващо, пробвайте да дешифрирате принципите на функциониране на публично-частните партньорства, с чиято помощ се финансират космическите изследвания! Като се замислим обаче, мрежата от професионални контакти като нищо би ви помогнала да осъществите дори това. Не забравяйте, че Илон Мъск е срещал какви ли не хора в Университета на щата Пенсилвания и Станфорд, които са го вдъхновили по-късно през живота си да основе „Спейс Екс“.

3. Мрежата от професионални контакти е дългосрочна инвестиция

Може да не търсите сродни души, а може и да е така. Съвместимостта и споделените интереси са от ключово значение за създаването на мрежи от контакти. Изграждането им ще ви помага да срещате хора със сходни интереси, които са съвместими с вас по отношение на идеите ви за бъдещето, целите в живота, амбициите и плановете. Помислете, да сте член на мрежа от хора днес, означава, че утре може да членувате в общ инвестиционен фонд с тях. Не се тревожете, това не означава, че непременно трябва да сте от заможно семейство. В повечето случаи интелектът ви и доверието, което връстниците ви имат във вас, ще бъде достатъчно. Колко много предимства, а все още не сме говорили за възможностите за работа, познанствата и споделянето на мисли, които мрежата ще ви даде през годините.

Срещите със съвместими с вас хора ще ви помогнат да разширите познанията си. Ще имате възможност да обсъждате важни аспекти от кариерния си път, да споделяте опит и истории по начин, какъвто не би бил възможен с приятел от детинство или юношеските години. Като ученик в училище или студент в университета, вие сте свикнали да говорите за мястото, където учите, но освен академичната среда, сега имате много повече общи неща – амбициите в кариерата и бизнеса на зрели, отдадени на професията хора, които правят създаването на мрежа от контакти по време на следването в магистърската програма по бизнес администрация взаимно изгодно и практически стойностно преживяване.

4. Стопанските университети насърчават изграждането на мрежи от професионални контакти

Бизнес-университетите имат свои собствени мрежи за контакт с дипломиралите се студенти, които помагат на хората да не загубят връзка едни с други. Университетите насърчават създаването на мрежи от професионални контакти през целия учебен процес, както и в годините след дипломирането. Това се прави, защото професионалните контакти могат да доведат до сериозни бизнес-отношения, за които университетът може да каже (и то напълно заслужено), че  е подпомогнал да се създадат. Освен това университетите често организират събития, които целят да поддържат тези мрежи. Гостуващи лектори и прояви, препоръки, участие в благотворителни събития и дарителски кампании – това са само малка част от нещата, в които завършилите МБА могат да очакват да вземат участие, като прегърнат идеята за подпомагана от университета мрежа от контакти.

Тук дори не споменаваме, че в деня на десетата годишнина от завършването ви може да се окаже, че познавате лично лидерите във формирането на мнения в бизнес-сфери като финанси, технологии и потребителска електроника.

5. Изграждането на мрежа от професионални контакти създава приятелства за цял живот

Да се затворите в себе си и да не събирате смелост да кажете простичкото „Здравей“, може да има пагубни последици, като например да пропуснете бизнес възможността или приятелството на живота си. Ако смятате, че не получавате възможности, знания или вдъхновение, имайте предвид, че някои хора са просто много добри в това да помагат на другите и да ги изслушват. На такива хора винаги може да се разчита за помощ в живота. Много от най-добрите приятелства се създават в университета, а докато създавате мрежата си от професионални контакти, вие може да се запознаете с много разнообразни и интересни хора, които биха могли да променят виждането ви за неща като работата, амбициите и дори отношението към живота. Мотивацията често пъти идва не отвътре, а от света, който ни заобикаля.

Пробвайте да кажете онова „Здравей“ и вижте къде ще ви отведе!

Ето какво трябва да запомните – създаването на мрежа от професионални контакти може да изстреля кариерата ви нагоре по начин, какъвто никога не сте си представяли, че е възможен преди да запишете програмата по бизнес администрация, така че не просто използвайте възможностите – търсете ги!

Access MBA свързва най-добрите български мениджъри и професионалисти с бизнес училища от целия свят посредством индивидуални срещи с представители на водещи МБА програми.

 Топ MBA събитие– 11 май, хотел Балкан

На събитието ще присъстват представители на престижни университети от Европа и Северна Америка, както и реномирани български институции.

Пролетният тур на Access MBA включва 125 международни бизнес училища и се провежда в 34 града в цял свят.

Заявете безплатно участие сега.

© 2008-2018 Development zone